Cuma, 16 Ekim 2026 16.10.2026
11°C
USD 49,45
EUR 55,62
Altın 6.636
Benzin 84,30
Dizel 96,90

Gebze Kent Konseyi Neden Yok?

Gebze Kent Konseyi Neden Yok?

Kent konseyleri her ilçede yasayla kurulması zorunlu olan kuruluşlardır.

Kentin hak ve hukukunu korumak, sosyal yardımlaşmayı sağlamak, yöneticilerin aldıkları kararlara kentin dinamiklerini katmak gibi önemli amaçları var.
Kentteki sorunların belirlendiği, tartışıldığı, çözümlerin geliştirildiği ortak bir akıldır kent konseyleri. 

Ortak akıldan kim, neden rahatsız olabilir ki?
Kent konseyinde kimler var örneğin;
Belediye meclis üyeleri, siyasi parti temsilcileri, gazeteciler, muhtarlar, üniversite ve bilim kuruluşları, sendikalar, kooperatifler, dernekler ve benzer kuruluşlar.

Kuruluşu belediyelerin çağrısıyla olmasına rağmen belediyeden bağımsız, demokratik ve katılımcı bir özelliğe sahiptir.

Gebze’de bir kent konseyi olsaydı, ilçemizde yaşanan olumsuzluklar gündeme gelir, çözüm önerileri üretilir ve ortak akıl ile çözüm yoluna gidilirdi.

Örneğin geçtiğimiz aylarda Gebze’de bir bina çöktü ve 4 vatandaşımız hayatını kaybetti. Bu binanın çökmesi ile bir yandan metro çalışmalarının buna sebep olmuş olabileceği gündemi meşgul etti diğer yandan da yapıların sağlam olup olmadıkları konuşuldu.

Yine aynı şekilde geçtiğimiz aylarda bir doğalgaz faciası yaşandı, vatandaşlarımız hayatını kaybetti, doğalgaz firmasının yaşattığı olumsuzluklar gündemden hiç eksik olmadı.

Elektrik kesintilerinin yaşattığı mağduriyet son yıllardaki en önemli olumsuzluklardan birisi ve ne yazık ki bu konuda da somut bir çözüm bulunamıyor.

Şehirdeki ulaşım, otopark ve trafik sıkışıklığı da kronik sorunlardan birisi. Bazı caddelerde trafik ‘pes’ dedirtecek seviyeye çıkıyor, bazı hatalı uygulamalar bariz bir şekilde gözümüzün önünde olmasına rağmen yeteri kadar gündeme gelmiyor.

Tüm bu sorunların gündeme gelmesi, bir kent konseyinin varlığıyla mümkün olabilir.

Birçok şehirde belediye başkanları kent konseyi kurulmasını istemiyor çünkü yönetme yetkisini şehirle paylaşmayı pek istemiyorlar.

Oysa ‘ortak akıl’ demek çözüm demektir. Ortak akıldan korkmak ve çekinmek, yerel dinamiklere ve katılımcı demokrasiye önem verenlerin tercihi değildir, olamaz da.

10 yıl önce hazin bir şekilde kapatılan Gebze Kent konseyinin sağlıklı ve dinamik bir yapıyla yeniden oluşturulması, aktif bir şekilde faaliyete geçmesi kaçınılmazdır.

Bunu başlatacak olan da Gebze belediye başkanı Zinnur Büyükgöz’dür.

Başkan Büyükgöz, toplumsal dinamiklerden ve bu dinamiklerin yükselteceği sesten rahatsız olmamalı aksine bu sesten yararlanmayı bilmelidir.

Kent konseyleri nasıl ki yasal bir zorunluluktur, Gebze için de bir an önce kurulması zorunlu olan bir oluşumdur.

Yorum yazın

41 Kocaeli sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin