Kocaeli Büyükşehir Belediyesi tarafından organize edilen Uluslararası 16. Kocaeli Kitap Fuarı kapsamında okurlarıyla buluşan ilahiyat profesörü ve hafız Prof. Dr. Halis Aydemir, Akçakoca Salonu’nda gerçekleştirilen “Literda” başlıklı söyleşide önemli değerlendirmelerde bulundu. İnsanoğlunun yaşam boyu sürdürdüğü bağ kurma gayretini ve varoluşsal anlam arayışını irdeleyen Aydemir, bu temel ihtiyacı “ünsiyet” kavramı üzerinden açıkladı.
BAĞ KURMA ARZUSU VE İNSANİ İLİŞKİLER
İnsanın doğası gereği hem çevresiyle hem de diğer canlılarla yakınlık kurma eğiliminde olduğunu dile getiren Prof. Dr. Halis Aydemir, aile fertleri arasındaki endişelerden arkadaşlıklara, hayvanlardan bitkilere kadar uzanan geniş ilişki yelpazesine dikkat çekti. Her bireyin bir ünsiyet arayışı içinde olduğunu ve bunu karşısındakiyle paylaştığını belirten Aydemir, dünyevi bağların zamanla dönüşebileceğini hatırlatarak en kalıcı ve asıl bağın Yaratıcı ile kurulan yakınlık olduğunu vurguladı.
MANEVİ YÖNELİŞİN HAYATTAKİ MERKEZİ YERİ
Hayatın gayesine dair tespitlerini aktaran Aydemir, insanın temel bir amaç doğrultusunda hareket etmesi gerektiğini ifade etti. Samimi bir bağlılığın ehemmiyetine işaret eden ilahiyatçı, Allah’a duyulan hürmetin yaşamı şekillendirmesi gerektiğini kaydetti. İnsan ilişkileriyle ilahi rızanın çeliştiği anlarda tercihin daima Yaratan’dan yana yapılması gerektiğini hatırlatan Aydemir, ilahi rızanın her şeyin üzerinde tutulması ve asla geri plana itilmemesi gerektiğini söyledi.
OKURLARLA BULUŞMA VE PLAKET TAKDİMİ
Kitapseverlerin yoğun katılım gösterdiği etkinliğin tamamlanmasının ardından Prof. Dr. Halis Aydemir, kendisini dinlemeye gelen okurları için eserlerini imzaladı. Programın bitiminde ise fuara sunduğu katkılardan dolayı Aydemir’e teşekkür plaketi takdim edildi.




