Cuma, 28 Ağustos 2026 28.08.2026
17°C
USD 48,13
EUR 56,06
Altın 7.095
Benzin 88,27
Dizel 77,76

Vergi yükü isyanı: Devlet mi, Apple mı daha çok kazanıyor?

Ekonomi yazarı Murat Muratoğlu, akıllı telefonlardaki vergi yüküne dikkat çekerek, devletin bir iPhone satışından Apple'dan kat kat fazla kazandığını belirtti.

Vergi yükü isyanı: Devlet mi, Apple mı daha çok kazanıyor?

Ekonomi yazarı Murat Muratoğlu, akıllı telefonlardaki vergi yükünü sert sözlerle eleştirdi. Muratoğlu, Apple’ın kârından devletin aldığı verginin kat kat fazla olduğunu söyledi.

Muratoğlu’nun paylaştığı verilere göre, Apple bir iPhone satışından yaklaşık 14.000 TL kâr elde ederken; Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin aynı cihazdan aldığı toplam vergi tutarı 54.000 TL seviyelerine ulaştı. Bu durumun ekonomik açıdan izah edilemez olduğunu savunan Muratoğlu, “Böyle bir saçmalık olamaz” diyerek tepkisini dile getirdi.

VERGİ YÜKÜ ALARM VERİYOR

Türkiye’de teknolojik ürünlerden alınan ÖTV, KDV, TRT payı ve Kültür Bakanlığı payı gibi kalemlerin toplamı, cihazın çıplak fiyatını ikiye katlamış durumda. Özellikle döviz kurundaki hareketlilik ve vergi oranlarındaki artışla birlikte, tüketicinin cebinden çıkan paranın büyük bir kısmının doğrudan vergiye gitmesi, son yılların en çok tartışılan ekonomik başlıklarından biri olmaya devam ediyor.

Yorum yazın

41 Kocaeli sitesinden daha fazla şey keşfedin

Okumaya devam etmek ve tüm arşive erişim kazanmak için hemen abone olun.

Okumaya Devam Edin