Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Kandıra’ya kazandırdığı Tarımsal Ürün Depolama ve Değerlendirme Merkezi, fındık hasat döneminde üreticilerin yüzünü güldürdü. Çiftçiler, bahçelerinden topladıkları fındıkları merkeze getirerek sağlıklı depolama, kurutma ve Toprak Mahsulleri Ofisi’ne (TMO) teslim imkanlarıyla ürünlerini güvence altına aldı. Üreticiler, emeklerinin boşa gitmediğini ve ürünlerinin değerinde karşılık bulduğunu belirterek Büyükşehir Belediyesi’ne teşekkürlerini iletti.
KANDIRA ÇİFTÇİSİNE DESTEK
Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, Kandıra’da tarımsal üretimin kalbinde yer alan çiftçilerin uzun yıllardır yaşadığı depolama ve kurutma sorunlarına çözüm getirdi. Çalköy Mahallesi’nde hizmete açılan Tarımsal Ürün Depolama ve Değerlendirme Merkezi, fındık hasadının başlamasıyla birlikte üreticileri ağırlamaya başladı. Çiftçiler, bahçelerinden özenle topladıkları fındıkları merkeze taşıyarak ürünlerini modern ve güvenli koşullarda muhafaza etmenin rahatlığını yaşadı.
FINDIK KALİTESİ KORUNUYOR
Daha önce fındıklarını evlerinde veya uygun olmayan alanlarda saklamak zorunda kalan üreticiler, rutubet, nem ve böceklenme gibi sorunlar nedeniyle ürünlerinde kalite ve değer kaybı yaşıyordu. Büyükşehir’in hayata geçirdiği bu merkez sayesinde fındıklar uygun koşullarda kurutulup depolanırken, üreticinin ürününü erken ve düşük fiyata satma zorunluluğu da ortadan kalktı.
TMO ALIMLARI TEK NOKTADA
Toplam 2 bin 98 metrekare kapalı alana sahip olan merkez, depolama, ürün işleme ve Toprak Mahsulleri Ofisi alım noktası olmak üzere üç ayrı bölümden oluşuyor. Buğday, arpa, mısır ve fındığın depolanabildiği tesiste, nem oranı yüksek ürünler kurutma sistemleriyle alım standartlarına uygun hale getiriliyor. TMO’nun da aynı noktada alım yapmasıyla üreticiler, ürünlerini uzak mesafelere taşımadan kolayca teslim edebiliyor.
ÜRETİCİLER MEMNUN
Çalköy Muhtarı Yaşar Duran, merkezin köylüler için önemli bir ihtiyacı karşıladığını belirterek,



5N 1K
Tarımsal Ürün Depolama ve Değerlendirme Merkezi nerede açıldı?
Merkez, Kocaeli'nin Kandıra ilçesi Çalköy Mahallesi'nde hizmete açıldı.
Merkez hangi ürünlerin depolanmasına olanak sağlıyor?
Merkezde buğday, arpa, mısır ve fındık gibi ürünler depolanabiliyor.
TMO alımları nerede yapılıyor?
Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) alımları, Tarımsal Ürün Depolama ve Değerlendirme Merkezi'nin içinde yapılıyor.
Merkez üreticilere hangi faydaları sağlıyor?
Merkez, sağlıklı depolama, kurutma, ürün kalitesinin korunması, erken ve düşük fiyata satış zorunluluğunun önüne geçilmesi ve TMO'ya kolay teslimat gibi faydalar sağlıyor.

