Macaristan Parlamentosu, ülkenin mali disiplinini güçlendirmek ve bütçe harcamalarını kısmak amacıyla önemli bir karara imza attı. Milletvekili maaşlarında yüzde 40 oranında kesintiye gidilmesini öngören yasa tasarısı, meclisteki 189 milletvekilinin tamamının oyunu alarak oy birliğiyle kabul edildi. Nisan ayında göreve başlayan yeni Başbakan Péter Magyar liderliğindeki Tisza partisinin sunduğu bu düzenlemeyle, milletvekillerinin brüt temel maaşı yaklaşık 6 bin 150 eurodan 3 bin 690 euroya düşürüldü.
Kabul edilen tasarruf paketi, sadece milletvekili maaşlarıyla sınırlı kalmadı. Yeni düzenleme kapsamında siyasilere yönelik birçok ayrıcalık ve ödenek de önemli ölçüde sınırlandırıldı veya tamamen kaldırıldı.
Kapsam Genişletildi: Sadece Vekiller Değil
Yüzde 40’lık maaş kesintisi, sadece milletvekillerini değil, aynı zamanda başbakanı, meclis başkanını ve komisyon başkanlarını da kapsayacak şekilde geniş bir yelpazeyi içeriyor. Bu, siyasi kademelerin tamamında bir tasarruf anlayışının benimsendiğini gösteriyor.
Ödenekler de Kısıldı
Milletvekillerinin cep telefonu faturalarının devlet tarafından karşılanması uygulamasına tamamen son verildi. Ayrıca, ofis kirası, konut yardımı ve personel giderleri için ayrılan bütçelerde de ciddi oranlarda düşüşe gidildi. Bu adımların, kamu kaynaklarının daha verimli kullanılması hedefini taşıdığı belirtiliyor.
Kararın Arkasındaki Gerekçeler
Başbakan Magyar, bu radikal kararın arkasındaki temel gerekçeleri açıkladı. Eski yönetimden devralınan yüksek bütçe açığını kapatmak, yolsuzlukla mücadele etmek ve seçmen karşısında “mütevazılık ile özdenetim” sergilemek amacıyla bu adımların atıldığını ifade etti. Yapılacak tasarrufun, parlamentonun bir yıllık işletme maliyetine eş değer olduğu değerlendiriliyor.

