Kocaeli’nin Körfez ve Derince sahillerinde sabah yürüyüşüne çıkan vatandaşlar, deniz yüzeyindeki alışılmadık renk değişimini fark ederek durumu hemen yetkililere bildirdi. Özellikle 60 Evler sahil şeridinde yoğunlaşan bu görüntünün, yapılan ilk incelemeler sonucunda ani hava sıcaklığı değişimlerine bağlı olarak gelişen mevsimsel bir doğa olayı olduğu değerlendiriliyor.
Uzmanlar, bölgede her yıl benzer dönemlerde gözlemlenen bu durumun, havaların aniden ısınıp soğumasıyla tetiklenen deniz salyası (müsilaj) oluşumu olduğunu ifade etti. Deniz suyunun ısınması ve durağanlaşmasıyla birlikte mikroorganizmaların artış göstermesi, su yüzeyinde bu tip tabakaların oluşmasına zemin hazırlıyor.
Ekolojik Dengeyi Korumak Kritik Önem Taşıyor
Yaşanan bu mevsimsel gelişme, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yürüttüğü temizlik çalışmalarının önemini bir kez daha gündeme getirdi. Körfez genelinde sürdürülen dip çamuru temizliği ve ekosistemi canlandırma projeleri sayesinde denizin direncinin artırılması hedeflenirken, bu tip doğa olaylarının kalıcı bir kirliliğe dönüşmemesi için denetim ve izleme süreçleri hassasiyetle sürdürülüyor.
Mevsim geçişlerinde yaşanan bu biyolojik hareketliliğin, deniz ekosistemi üzerindeki etkileri yakından takip edilirken, bölge sakinleri ise büyük emeklerle temizlenen Körfez’in doğal dengesinin korunması adına her türlü önlemin alınmaya devam etmesini bekliyor.

